Trend in de luchtverontreiniging in Nederland

Het niveau van luchtverontreiniging is door allerlei omstandigheden niet constant in de tijd. Zo kunnen op korte termijn weersomstandigheden een belangrijke rol spelen. Luchtverontreiniging wordt bijvorbeeld bij lage windsnelheden minder verdund; de concentraties zijn dan verhoogd. Duurt zo'n situatie een aantal dagen, terwijl de emissie van luchtverontreiniging gewoon doorgaat dan zullen de concentraties geledielijk aan steeds hoger worden. Dit doet zich voor in smogsituaties.

Een ander facet vormen de concentratieveranderingen op langere termijn. Belangrijkste oorzaak is de structurele toe- of afname van de emissie. Een toename kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een toename in de sterkte van een bron. Bij het verkeer kan zich zoiets voordoen: steeds meer auto's, steeds meer productie van uitlaatgassen. Een ander voorbeeld zijn hogere concentraties door een toename van de gemiddelde snelheid van het verkeer. Bij hogere snelheden produceert het verkeer meer dan evenredig veel luchtverontreiniging.

Het omgekeerde, een afname van de emissie, kan gebeuren als de sterkte van de bron van de luchtverontreiniging afneemt. Het belangrijkste mechanisme vormen hier de emissiebeperkende maatregelen. Dit is in het algemeen de drijvende kracht geweest achter de verbetering van de luchtkwaliteit in Nederland in de afgelopen vijftig jaar. Van een aantal stoffen zal de trend in de luchtconcentraties worden besproken.

Ammoniak

Benzeen

Koolmonoxide

Fijn stof

Ozon

Stikstofdioxide

Stof

Zwarte rook

Zwaveldioxide

Logo LUVO