AMANDA, De allereerste ammoniakmonitor

AMANDAHet museum voor de gescheidenis van wetenschap en geneeskunde in Leiden verwierf in augustus 2016 een monitor voo de meting van atmosfersich ammniak,een zogeheten AMANDA. Dit meetinstrument is karakteristiek voor een bijzondere periode in de geschiedenis van de luchtverontreiniging in Nederland.

De AMANDA was oorspronkelijk ontwikkeld als een onderzoeksinstrument en was eigenlijk niet bedoeld om continu metinegn te verrichten in een luchtkwaliteitsmeetnet. Niettemin functioneerde het apparaat bijna 25 jaar in het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit, voordat het werd vervangen door een nieuwe generatie meetapparatuur voor atmosferisch ammoniak. Deze publicatie beschrijft het begin van deze opemrekelijke geschiedenis.

Museum Boerhaave kon de AMANDA verwerven dankzij de inzet van René Otjes (ECN) en Ed Buijsman.

Een echte AMANDA!

Interieur van de AMANDA, eigenlijk een chemisch laboratorium in het klein met slangetjes, pompen en flessen met chemicaliën. In het midden achter de detector waar de feitelijke bepaling gebeurt; rechts achter de regelelektronica. Het geheel bevindt zich in een aluminium behuizing van circa 60 x 40 x 30 cm.
Foto Ed Buijsman.

 

Logo LUVO